پادکست رادیو بیت: مصاحبه با سروش ساغری (رتبه برتر آزمون کارشناسی ارشد کامپیوتر)
پادکست رادیو بیت: مصاحبه با سروش ساغری (رتبه برتر آزمون کارشناسی ارشد کامپیوتر)
پادکست رادیو بیت به ابتکار انجمن علمی کامپیوتر آماده شده است.
فایل صوتی این پادکست از طریق این لینک قابل دریافت است.
متن گفتگو با آقای سروش ساغری (رتبه برتر آزمون کارشناسی ارشد کامپیوتر) در رابطه با مسائل آمادگی برای آزمون کارشناسی ارشد کامپیوتر نیز در ادامه آمده است:
بخش اول: برنامه ریزی و آمادگیهای لازم برای قبل از کنکور
1- چه دروسی در کنکور کارشناسی ارشد میآیند و درسهای مهم هر گرایش چه چیزهایی هستند؟
در کنکور کارشناسی یک سری دروس پایه یا عمومی مثل زبان، ریاضی دو، آمار، گسسته و یک سری دروس تخصصی مثل نظریه زبان، سیگنال، طراحی الگوریتم، هوش مصنوعی، مدار منطقی و معماری، سیستم عامل، شبکه و پایگاه داده وجود دارد و بهتر است درسهای مربوط به هر گرایش را هر سال قبل از کنکور، خودتان بررسی کنید که برای گرایش شما هر درس چه ضریبی دارد و چه درسهایی در کنکور شما وجود دارند؛ برای مثال در کنکور ما کامپایلر حذف شده بود در صورتی که در کنکور سال های قبل کامپایلر بود.
2- لطفا منابعی که خودتان در کنکور استفاده کردید را معرفی کنید.
ما به توصیه سال بالاییها از مجموعه مهستان استفاده کردیم و کتابها و ویدئوهایی که خود آنها توصیه کرده بودند را مطالعه کردیم و دیدیم.
3- از منابع پیشنهادی، بین کتاب و فیلم کدام یک را پیشنهاد میکنید وهرکدام از منابع را به چه صورت مشاهده یا مطالعه کنیم؟
این موضوع به اینکه چه مقدار به دروس تسلط دارید، از چه زمانی مطالعه برای کنکور را آغاز کردید و چقدر زمان دارید، بستگی دارد. فیلم دیدن معمولا زمان زیادی را از ما میگیرد به همین دلیل تعداد درسهایی که انتخاب میکنید اهمیت دارد یعنی باید برای ویدئو دیدن زمان داشته باشید و اگر فرصت دارید، دیدن ویدئو آموزشی از یک استاد خوب تاثیرگذاری بیشتری دارد. کتاب نیز میتواند به عنوان مرجعی باشد که اگر مطلبی را متوجه نشدید یا نیاز به توضیح بیشتر داشتید و یا مثالهای بیشتری لازم داشتید به سراغ آن رفته و از آن استفاده کنید.
4- آیا مطالعه جزوه اساتید به موفقیت در کنکور کمک میکند؟
اگرتدریس اساتید دانشگاه مانند کنکور کارشناسی که اساتید به صورت کنکوری تدریس نمیکردند باشد، اگرچه با جزوه آنها متوجه مفاهیم درس میشدید ولی جزوهی آنها، معمولا به درد کنکورنمیخورد چون کنکور یکسری شگرد و نکته دارد و شکل سوالات در کنکور مشخص است؛ در کنکور نمی خواهند سطح سواد را بسنجند و فقط میخواهند که به سوالات پاسخ دهید و معمولا جزوه اساتید در کنکور کمکی نمیکند و خود ما هم از جزوه اساتید در کنکور استفاده نکردیم.
5- آیا مطالعه کتابهای مرجع به پاسخ دهی سوالات کنکور کمک میکند؟
کتابهای مرجع هم مانند جزوه اساتید است و بسیاری از مطالب آنها حتی در دروس دانشگاهی هم کمکی نمیکند؛ برای مثال شما کتاب موریس مانو را از اول تا آخر نمیخوانید که متوجه مفاهیم شوید و هدف کنکور فقط پاسخ به سوالات است و لازم نیست برای متوجه شدن یک نکته بروید و کتاب مرجع بخوانید تا بتوانید به یک سوال پاسخ دهید. در کنکور بیشتر آشنایی با نوع سوالات و بخشهای مهم ، اهمیت دارد.
در بسیاری از موارد نیز ما مفاهیم درس را متوجه نمیشویم ولی مثلا میدانیم برای حل یک سوال چگونه جدول کارنو را رسم کنیم، پس کتاب مرجع خیلی به ما کمک نمیکند و زمان زیادی میگیرد پس فقط در صورت الزام به سراغ آن بروید.
6- آیا شرکت درآزمونهای آزمایشی به موفقیت در کنکور کمک میکند؟
به نظرمن شرکت در آزمون خیلی تاثیرگذار نیست و فضای کنکور ارشد مانند کنکور کارشناسی نیست که آنقدر نیاز به جدیت داشته باشد. من و دوستانم در آزمون شرکت نکردیم و بیشتر به حل تست مشغول بودیم. یعنی شرکت در آزمون اهمیت ندارد ولی حل تست بسیار مهم است؛ یعنی تست زدن بیشتر از مطالعه درس اهمیت دارد برای مثال اگر برای کنکور یک ماه وقت دارید فقط به حل تست مشغول شوید تا با نوع سوالات آشنا شوید.
7- چگونه برای کنکور برنامه ریزی کردید؟
من کار میکردم و سه، چهار روز درهفته فرصت مطالعه نداشتم ولی در دو، سه روز باقی مانده از صبح حدود 6 الی 7 ساعت درس میخواندم و آخرشبها یک سری سوال که از بخشهای مختلف پیدا کرده بودیم را مرور میکردم و بیشتر ویدئو آموزشی تماشا میکردم و در کنار آن کتاب مطالعه میکردم.
8- چگونه درس ها را جمع بندی کنیم؟
برای خودتان یک سری خلاصه شامل نکته، فرمول، شگرد حل سوالات که در کتابها خواندید یا در ویدئوهای آموزشی مشاهده کردید و از همه مهمتر نوع سوالهایی که دیدید تهیه کنید. این خلاصهها هم نباید خیلی زیاد بشوند و باید درحدی باشند که اگر خواستید روز قبل از کنکور آنها را مطالعه کنید، فرصت داشته باشید و نوع جمع بندی زمان کنکور کارشناسی که در بازههای مختلف شروع به جمع بندی میکردیم در کنکورارشد مطرح نیست.
9- اگر از یک رشته دیگر بخواهیم در کنکور کارشناسی ارشد کامپیوتر شرکت کنیم باید چه کار کنیم و روش مطالعه چگونه باشد؟
بستگی به این دارد که چقدر با دروس کامپیوتر آشنایی دارید و اگرهیچ آشنایی ندارید باید از اوایل همین ترم تحصیلی شروع به مطالعه کنید به دلیل اینکه بچههای رشته کامپیوتر حداقل 4 سال در این رشته زمان گذاشتند، در کلاسها شرکت کردند، تمرین حل کردند، امتحان دادند و در فضای درسها هستند و با آنها آشنایی دارند و خیلی از اصطلاحات برای آنها آشنا است و شاید بچههای رشته کامپیوتر دو تا سه ماه کنکورخود را جمع کنند ولی شما مجبور باشید وقت بیشتری بگذارید و اگر شما سراغ ویدئوها بروید مفاهیم از اول تدریس میشوند و مشکلی از این بابت پیش نمیآید فقط نیاز به وقت بیشتر دارید.
بخش دوم: کارهایی که باید سر جلسه کنکور انجام بدیم
10- قبل از جلسه و سر جلسه کنکور چه کارهایی باید کرد و به چه چیزهایی باید توجه کرد؟
استرس نداشته باشیم، بالاخره یک اتفاقی میفتد. حال چه کنیم و چه نکنیم؟ فقط سر جلسه زمان بندی داشته باشید، تلاش کنید که فرصت کنید به همه دروس سر بزنید.نکتهای که معمولا سر کنکور وجود دارد این است که هر سال بالاخره یک درسی سخت و عجیب غریب است و روتین سالهای قبلش را ندارد، مثلا در سال کنکور ما هوش مصنوعی این طور بود و اصلا شبیه سالهای قبل نبود و سوالاتش خیلی مفهومی بود وممکن است که شما خیلی هوش مصنوعی خوانده باشید و بخواهید در رشته هوش مصنوعی قبول شوید وبعد سر جلسه نتوانید به سوالات مربوط به آن جواب دهید. اصلا مهم نیست، وقتتان را تلف نکنید شما حداقل دو یا سه درس دیگر دارید که بتوانید به آنها پاسخ بدهید، وقت خود را روی آنها صرف کنید. توصیه من این است که به همه دروس سر بزنید یک جا متمرکز نشوید و این فرصت را داشته باشید که برگردید و روی جاهایی که نتوانستید پاسخ دهید فکر کنید. اگر احساس کردید که سوالی در حال حاضر قرار است از شما زمان زیادی را بگیرد، رهایش کنید و به سوالاتی که راحتتر هستند و ذهن شما برای پاسخ به آنها آماده است و نیاز به فکر زیادی ندارند و شاید حتی روش حل آن سوالات برای شما مشخص است، پاسخ دهید که هم به آرامش خاطر دست یابید (از این بابت که سوالاتی را جواب دادهام و تمام سوالات را دیدهام و میدانم که سراغ کدام سوالات باید بروم) این کار باعث میشود که بتوانید برای همه سوالات وقت بگذارید و غافلگیر نشوید. مثلا ممکن است در زمان حل سوالات درسی مانند مدار منطقی متوجه شوید که روتینی که سوالات معمولا دارند امسال وجود ندارد، در این جا نباید به اصطلاح با مدار منطقی کشتی بگیرید و سعی کنید که حتما به آن پاسخ دهید. شاید سوالات درس سیستم عامل که فکر میکردید خیلی سخت هستند امسال خیلی ساده باشند و همان مقدار کمی هم که شما خواندهاید هم برای پاسخگویی کافی باشد و جای مدار منطقی را با سیستم عامل پر کنید.
11- سطح رقبا در کنکور ارشد چگونه است؟
کنکور ارشد مانند کنکور کارشناسی خیلی رقابت سختی ندارد. درست است که ظرفیت کمتر شده ولی آنقدر رقابت سنگینی ندارد، نگران نباشید اگر وقت بگذارید و درس بخوانید نتیجه میگیرید.
12- آیا حذف بعضی از درسها را پیشنهاد میدهید؟
صد در صد. پیشنهاد که هیچ باید حذف کنید. یعنی یک سری از درسها که ضریب کمی دارند و یک سری فصلها در هر درسی که ضریب خیلی کمی دارند را حذف کنید. کاری که ما کردیم این بود که لیستی برای خودمان تهیه کردیم که از هر فصلی چه تعداد سوال در کنکور آمده و این لیست رو مرتب کردیم. مثلا از فلان فصل درس ساختمان داده این تعداد سوال در کنکور آمده پس خواندن این بخش خیلی خوب است چرا که حتما از آن سوال خواهد آمد و نسبت به ضریبش تاثیر بالایی در کنکور دارد. تلاش کردیم که اولویت بندی کنیم تا آنهایی که مهم ترهستند را بخوانیم و مثلا اگر از درسی مانند هوش مصنوعی سوالاتی میآید که خیلی مهم نیستند خواندنشان ارزشی ندارد، هوش مصنوعی را حذف نکردیم بلکه آن فصل هایی که این سوالات از آنها طرح میشوند را حذف میکنیم و سراغشان نمی رویم که وقتمان تلف نشود. بنابراین یک سری از درسها را حذف کنید، برای مثال ما سیگنال و سیستم را کلا حذف کردیم و به جای آن پایگاه داده را خوب پاسخ دادیم یا مثلا سیستم عامل را هم خوانده بودیم هم امسال سوالاتش ساده بود و پاسخ دادیم و برخلاف آن چیزی که خودمان را برایش آماده کرده بودیم درس هوش مصنوعی و مدار منطقی که معمولا سوالاتش ساده بود، این بار سوالاتش متفاوت بود. پس اولویت بندی کنید و درسهای مهمتر را برای خودتان نگه دارید و از درسهای مهمتر فصلهای مهمتر را اول بخوانید.
بخش سوم: نکات قبولی در دانشگاهها
13- تاثیر معدل در کنکور ارشد چقدراست؟
خیلی تاثیر بالایی ندارد یعنی اگر معدلتان تا به حال خوب نبوده میتوانید در کنکور جبران کنید. پس خیلی به معدل فکر نکنید مگر اینکه معدل الف باشید که می گویند امتیازات مثبت دارد، اگر معدل الف هستید راجع به این مسئله تحقیق کنید و ببینید چه مزایایی دارد. در غیر این صورت خیلی در مورد معدلتان سخت نگیرید.
14- به طور تقریبی چه تراز و رتبهای باید داشته باشیم که در دانشگاههای سطح بالا قبول شویم؟
تراز را به یاد ندارم ولی رتبه خودم 300 و خرده ای بود و هوش مصنوعی قبول شدم. تا این رتبهها اذیت نمیشوید و میتوانید در دانشگاههای خوب و متوسط قبول شوید.
15- قبولی در دانشگاههای تاپ چه مزایایی دارد؟
به نظرمن مزیت علمی به خودی خود ندارد، همان طور که در کارشناسی هم ندارد؛ مباحث قدیمی هستند و اساتید نیز چیزهای قدیمی را تدریس میکنند و خیلی از آنها به درد کار نمیخورد. بیشتر مزایای جنبی دارد مثلا شما اگر در دانشگاه خوب قبول شوید برای مثال اگر در دانشگاه شریف هوش مصنوعی قبول شوید، این دانشگاه در دیتاسنتر خود GPU دارد و اگر شما به آن نیاز داشته باشید میتوانید از آن استفاده کنید و این از امکاناتی است که یک دانشگاه خوب دارد و ممکن است دانشگاه دیگری این امکانات را نداشته باشد. نکته مثبت بعدی جو بچهها است، جو دانشجوها در یک دانشگاه خوب این طور است که میخواهند درس بخوانند و کار کنند ولی در دانشگاههای دیگر دانشجوها برای فرار از سربازی یا گرفتن مدرک به دانشگاه میآیند و به طور کل در دانشگاههای خوب فضا بهتر است و بالاخره در دانشگاه خوب اساتید بهتری نیز وجود دارند و میتوان با این اساتید ارتباط خوبی گرفت در صورتی که بخواهید در آینده شاغل شوید یا بخواهید مهاجرت کنید. درمورد مهاجرت کردن هم منطقا اگر به دانشگاه خوبی بروید شانس شما برای مهاجرت خیلی بیشتر میشود و اگر اسم دانشگاه شریف یا تهران برروی مدرکتان باشد قطعا تاثیر بیشتری دارد تا این که یک دانشگاه معمولی باشد.
16- نکته پایانی و پیشنهاد شخصی شما به دانشجویان چیست؟
اگر راستش را بخواهید من به شخصه حس خاصی از اینکه الان دارم ارشد می خوانم ندارم، ولی بستگی به مدل آدمها دارد یک سریها دوست دارند درس بخوانند و کار آکادمیک انجام بدهند و یک سریها دوست دارند کار بکنند. معمولا آنهایی که دوست دارند کار بکنند در دوره ارشد از نظر من خیلی حس مثبتی ندارند بیشتر درسها را پاس میکنند تا مدرک کارشناسی ارشد را هم بگیرند و بعد تصمیم بگیرند که میخواهند چه کار بکنند. اگر با دنیای آکادمیک مشکلی ندارید و دوست دارید مقاله بدهید یا تدریس بکنید میتوانید در دانشگاه به این هدف نزدیکتر بشوید، با استادهایی آشنا شوید که در این حوزهها مشغول هستند و نسبت به بقیه به روزتر هستند. در کل هم حتی دانشگاه خوب قبول شدن هم به تنهایی خیلی امتیاز مثبتی نیست شرط اصلی این است که خودتان به دنبال مطالب بروید و بخوانید و آشنا شوید و همه اینها به خودتان بستگی دارد و اگر چنین شخصیتی داشته باشید میتوانید نتیجه خوبی بگیرید.